Uppsala är redo för en återbruksgalleria

Uppsala kommunfullmäktige har nu beslutat att kommunen ska verka för en återbruksgalleria, skriver Göran Brolund.
I Eskilstuna finns det sedan många år en återbruksgalleria (Retuna) där man har en rad second hand-butiker med kläder, IT, fritid, husgeråd, möbler, leksaker och så vidare, i kombination med ett café och utbildningar som en folkhögskola ansvarar för.
I Härnösand satsar man också på återbruk – Restore Galleria – där man till exempel kan hyra hyllor för andrahandsförsäljning eller hyra butikslokal. I Östersund planeras en stor kretsloppspark med återbrukscentrum med mottagningshall, nischade kommersiellt drivna småbutiker, sociala företag där det går att hyra/låna saker, café, utbildningar, verkstäder, praktik, arbetsträning med mera. Man kommer att avsätta utrymme för fler butiker, vill skapa en ”pedagogisk park” och tänker sig också att en del av de saker som kommer in till kretsloppsparken kan säljas i butiker i stadskärnan.
Det saknas sannerligen inte kreativa idéer runtom i landet som pekar fram emot en spännande framtid.
I Karlstad har man på prov drivit en cirkulär galleria mitt i stan under två månader som lockat 57 000 besökare. Nu går man vidare och vill skapa en permanent galleria i kooperativ form.
Vad gör man då i Uppsala, Sveriges fjärde största kommun? Jo, árbetsmarknadsnämnden och Uppsala Vatten AB har fått i uppdrag att genomföra kommunfullmäktiges beslut. Intressegruppen för en återbruksgalleria hade nyligen ett givande möte med politikerna och ser fram emot en fortsättning.
Det kommer in mycket material till till Uppsalas Återvinningscentraler (ÅVC) som direkt skulle kunna säljas vidare eller repareras för secondhand-butikers försäljning.
I Uppsalas avfallsplan kan man läsa att 4 procent av det grovavfall som inkommer till ÅVC ska återanvändas 2025. Som kontrast återanvändes redan 2020 3 procent av avfallet. För oss i miljörörelsen är det låga siffror och en ökningen med en procentenhet är en mycket låg ambition. Intresset för att handla second hand har ökat kraftig och enligt tjänstemän inom Uppsala Vatten skulle man med en organiserad försäljning i stor skala kunna möta människors önskan att både handla miljövänligt och billigt.
Det kommunala återbruket och olika privata och föreningsdrivna andrahandsbutiker gör vad de kan, men det behövs mycket mer. En återbruksgalleria med idéer från Eskilstuna, Östersund med flera kommuner skulle skapa en stimulerande, attraktiv helhet för Uppsalaborna och tillresande.
Erfarenheter från andra kommuner måste tillvaratas. Ett närmare samarbete krävs mellan småföretag och näringsliv, kommunens politiker och tjänstemän, Uppsala Klimatprotokoll, och civilsamhällets aktörer som till exempel miljögrupper och kyrkor. Folkhögskolor, universitet och studieförbund arbetar redan i dag med utbildningar i cirkulär ekonomi och kretsloppsteknik.
För ett fungerande samarbete krävs en struktur för en tydlig planering som är inriktad på konkreta förslag. Uppsala är en utbildningsstad av hög klass – hur använder vi den resursen? Erfarenheter från andra orter pekar på att kommunens aktiva stöd är angeläget. Hur ska det stödet se ut i Uppsala?
Vi i intressegruppen för en återbruksgalleria ser fram mot fortsatta diskussioner där ord övergår i handling.
Göran Brolund” UNT 3/4-24

Lämna en kommentar